Succesverhaal
Frans Kouwenhoven kan OCAP-CO2 niet meer missen
Als 21-jarige startte Frans Kouwenhoven in 1982 al zijn eigen bedrijf. Kouwenhoven koos voor sla en tomaten in de grond. Inmiddels teelt hij amaryllis. Een teelt waarbij CO2 een uiterst belangrijke rol is gaan spelen. Kouwenhoven: “Het is altijd mijn passie geweest een goed bedrijf op te bouwen. Dat is samen met mijn vrouw gelukt.” Lees meer hierover in nieuwsbrief 24.

 

Optimalisatie teeltprocessen
Improvement Centre test voor de tuinder
Het Improvement Centre in Bleiswijk is hét praktijkcentrum voor het optimaliseren van teeltprocessen in de glastuinbouw. Er worden onderzoeken en proeven gedaan op het gebied van teeltprocessen en techniek, waar tuinders hun voordeel mee kunnen doen. Lees meer hierover in nieuwsbrief 24.


Succesverhaal

CO2 essentieel bij teelt oranje paprika’s
Robert van Zeijl teelde jarenlang rode paprika’s, tot hij ging samenwerken met een compagnon die gele paprika’s teelde. “Het was dus eigenlijk logisch om voortaan oranje paprika’s te telen!”, vertelt Van Zeijl. Lees meer hierover in nieuwsbrief 18.

Teeltproeven
Proef met chrysanten laat opmerkelijke resultaten zien
Het onderzoek naar de reactie van verschillende chrysantenrassen op een hogere dosering CO2 is afgerond. De resultaten zijn onlangs bekendgemaakt in een rapport. Volgens onderzoeker Ruud Maaswinkel van Wageningen UR (WUR) Glastuinbouw is het onderzoek geslaagd. De belangrijkste conclusie van het onderzoek: de zeventien chrysantenrassen reageren niet eenduidig op een hogere dosering CO2. Lees meer hierover in nieuwsbrief 15.

Tips van teeltadviseurs
CO2 is essentieel voor fotosynthese
Bij het groeiproces van planten spelen naast CO2, factoren als temperatuur, licht, water, luchtvochtigheid en voeding een belangrijke rol.
CO2 is in de lucht aanwezig in een concentratie van 350 ppm. Het gebruik van CO2 door het gewas wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid licht en de gewasgrootte. Uit metingen blijkt dat het gehalte in de kas tot onder 200 ppm kan dalen. Bijvoorbeeld tijdens helder winterweer, als er niet wordt gelucht en als er een flink gewas staat. Lees meer hierover in nieuwsbrief 17.